Agenda archief
Op deze pagina vind je oude tentoonstellingen, concerten en andere activiteiten die zijn georganiseerd in en met het Luther Museum.
Als onderdeel van de Schwartze-tentoonstelling klinkt er muziek uit de tijd van Schwartze, op een instrument uit diezelfde tijd. Deze muziek is inbegrepen bij uw museumbezoek. Uw vrijwillige bijdrage stellen wij bijzonder op prijs. Op zondag 10 november klinkt er muziek door pianist Guy Maori.
Ontdek meer over Johann Georg Schwartze op donderdag 7 november. Op die datum geeft de samensteller van de tentoonstelling en bijhorende publicatie: prof. dr. Rudi Ekkart een lezing. Daarin gaat hij dieper in op het oeuvre van Johann Georg Schwartze en de rol die deze speelde in de vorming van zijn beroemde dochter Thérèse Schwartze.
Als onderdeel van de Schwartze-tentoonstelling klinkt er muziek uit de tijd van Schwartze, op een instrument uit diezelfde tijd. Deze muziek is inbegrepen bij uw museumbezoek. Uw vrijwillige bijdrage stellen wij bijzonder op prijs. Op zondag 27 oktober klinkt er muziek door pianist Liubov Titarenko.
Bezoek de tentoonstelling over Johann Georg Schwartze. Ontdek zijn verhaal in het Luther Museum, wie hij was en wat hij voor zijn dochter betekende. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Johann Georg Schwartze overleed: een voortreffelijk portretschilder uit de 19e eeuw. Zijn werk is onterecht in de vergetelheid geraakt. Ter gelegenheid van zijn 150e sterfdatum en 100 jaar na zijn laatste overzichtstentoonstelling, organiseert het Luther Museum Amsterdam samen met kunsthistorici prof. dr. Rudi Ekkart en Claire van den Donk een grote expositie met de beste portretten van Johann Georg Schwartze.
Wat is eigenlijk ‘typisch luthers’ en welke rol en positie hadden én hebben lutheranen in onze maatschappij? Dit najaar onderzoeken we deze vraag met een dubbele tentoonstelling en door de ogen van twee bijzondere kunstenaars. In de kerkzaal is de tentoonstelling Johann Georg Schwartze – uit de schaduw van zijn dochter te zien met 19e-eeuwse portretten van de elite, waaronder lutheranen. In de monumentale hal van het museum tonen we – bij wijze van portrait gallery – een kunstopdracht van ‘fotograaf aller Nederlanders’ Koos Breukel: Lutheranen in beeld.
De bayan (knopaccordeon) is eigenlijk niets meer of minder dan een mini-orgel, maar met een heel eigen muzikale traditie. Oleg Lysenko (bayan) en Henk Verhoef (orgel) laten beide luchtinstrumenten afhankelijk van elkaar klinken. Een versmelting van instrumenten uit verschillende tijden en streken, met muzikale hoogtepunten uit oost en west.
Dieses Konzert ist verschoben! Manfred: Skandal und Sensation. Während dieses Konzerts wird das Publikum in die Poesie über Manfred von Lord Byron entführt. Manfred fordert in dem Gedicht sowohl Gott als auch den Teufel heraus und war eine Inspiration für viele andere Künstler, darunter auch Schumann. Lassen Sie sich von dieser poetischen Geschichte mitreißen und fühlen Sie sich in Manfreds Geschichte hinein.
The bayan (button accordion) is actually nothing more or less than a mini-organ, but with its own musical tradition. Oleg Lysenko (bayan) and Henk Verhoef (organ) make both air instruments sound dependent on each other. A fusion of instruments from different times and regions, with musical highlights from east and west.
Das Bajan (Knopfakkordeon) ist eigentlich nicht mehr und nicht weniger als eine Mini-Orgel, hat aber eine eigene musikalische Tradition. Oleg Lysenko (Bajan) und Henk Verhoef (Orgel) sorgen dafür, dass beide Luftinstrumente voneinander abhängig klingen. Eine Fusion von Instrumenten aus verschiedenen Zeiten und Regionen, mit musikalischen Highlights aus Ost und West.
This concert is postponed! Manfred: Scandal and Sensation. During this concert, the audience is taken along in the poetry about Manfred by Lord Byron. In the poem, Manfred challenges both God and the devil and has been an inspiration for many other artists, including Schumann. Let yourself be carried away in this poetic story and empathize with the story of Manfred.
Entdecken Sie die Bedeutung von Textilien aus der lutherischen Tradition in der Sommerausstellung „Saligh Weaving“ des Luthermuseums Amsterdam. Die Ausstellung, die von Freitag, 28. Juni, bis Sonntag, 1. September, läuft, präsentiert eine breite Palette textiler Werke, die eine reiche Tradition des Glaubens, der Kunst und der Kultur hervorheben.
Discover the meaning behind textiles from the Lutheran tradition in the summer exhibition 'Saligh Weaving' at the Luther Museum Amsterdam. The exhibition, which runs from Friday 28 June to Sunday 1 September, will present a wide range of textile works that highlight a rich tradition of faith, art and culture.
De historische vleugel laat muziek klinken van rond het bouwjaar. Met het programma Belle Epoque Harmony van Kikuko Ogura komt de vleugel uit 1891 weer terug in zijn eigen tijd. Met klanken die geschreven zijn rond die tijd is dit een historische sensatie. Ravel en Debussy zullen de revue passeren, maar ook Japanse componisten zoals Rentaro Taki en Kōscak Yamada. Ontdek het zelf tijdens dit bijzondere concert.
Ontdek de betekenis achter textiel uit de Lutherse traditie in de zomerexpositie ‘Saligh Weven’ van het Luther Museum Amsterdam. De expositie, die loopt van vrijdag 28 juni tot en met zondag 1 september, zal een breed scala aan textiele werken presenteren die een rijke traditie van geloof, kunst en cultuur belichten.
Michael Tsalka speelt een interessante mix van moderne en klassieke componisten op de Erard (Parijs 1891) en de Buntebart & Sievers (London 1787) tafelpiano. Het belooft een interessante muzikale reis te worden.
Tijdens de laatste dag van 'Welkom in Nederland?' organiseren we samen met de Rainbow Soulclub een evenement als finissage van de tentoonstelling. Dit valt ook samen met de Amsterdam Art Week. Wat staat je te wachten? Een publiek gesprek met kunst- en solidariteitscollectief Rainbow Soulclub in het Luther Museum, iedereen is welkom, toegang gratis.
Op donderdag 16 mei organiseert het Luther Museum een ontmoetingslunch tussen nieuwe Nederlanders, ongedocumenteerden, buurtbewoners en studenten. Het is een kosteloze lunch als onderdeel van de tentoonstelling Welkom in Nederland? waarbij we nadrukkelijk de verbinding tussen verschillende groepen willen leggen.
Dit concert wordt uitgesteld! Manfred: Schandaal en Sensatie. Tijdens dit concert wordt het publiek meegenomen in de poëzie over Manfred van Lord Byron. Manfred daagt in het gedicht zowel God als de duivel uit en is inspiratie geweest voor vele andere kunstenaars waaronder Schumann. Laat je meevoeren in dit poëtische verhaal en leef je in in het verhaal van Manfred.
Tijdens de bijzondere Hemelvaartsdienst zal het avondmaalskleed van Koen Taselaar worden ingewijd. Het belooft een bijzondere dienst te worden in het Luther Museum. Ds. André van der Stoel zal de dienst leiden. Van harte welkom!
Als onderdeel van de 4 en 5 mei vieringen is ensemble Uzory uit Oekraïne over. Het ensemble komt speciaal over uit Mykolayiv om met ons de vrijheid te vieren waar ze in Oekraïne zo hard naar verlangen. Luister tijdens dit concert naar Oekraïense volksmuziek, traditionals, klassieke en populaire muziek uit de hele wereld. Dit is een benefiet waarbij na afloop kan worden gecollecteerd.
ENGLISH: A concert adventure around the guitar. In this joint adventure, Michele and Eva take you on a journey through the classical guitar repertoire. They perform original works written for guitar duo and arrangements by composers such as Mario Castelnuovo-Tedesco, Claude Debussy, Felix Mendelssohn, Enrique Granados and Fernando Sor. NEDERLANDS: Een concertavontuur rondom de gitaar. In dit gezamenlijke avontuur nemen Michele en Eva je mee op een reis door het repertoire van de klassieke gitaar. Ze brengen originele werken, geschreven voor gitaarduo en arrangementen van componisten zoals Mario Castelnuovo-Tedesco, Claude Debussy, Felix Mendelssohn, Enrique Granados en Fernando Sor. Tickets €15 en €10 voor studenten
Luther en Bach zijn twee personen die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther als hervormer van kerk met het schrijven van zijn stellingen tegen de aflaat, Johann Sebastian Bach als componist van muziek op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Wat veel minder mensen weten is dat J.S. Bach niet te denken valt zonder Luther. Bach werd door Luther in denken en componeren ingrijpend beïnvloed. Er is een beperkt aantal kaarten per concert, dus wees er snel bij!
Let op: dit concert is uitverkocht! Wie was Maria Magdalena? Countertenor Sytse Buwalda en gitarist/luitist David van Ooijen gaan op muzikale ontdekkingstocht. Maria Magdalena is mysterieus, ze wordt het minst omschreven, maar het meest geïnterpreteerd. Ontdek meer over haar tijdens het concert, zeer toepasselijk op Eerste Paasdag.
LUMEN ENSEMBLE, bestaande uit Eva Tebbe (Harp) en Anastasia Kozlova (viool) speelt op zondag 10 maart het programma 'My Grandmother's sunrise' My Grandmother's Sunrise is een ode aan vrouwen die van belang waren in het leven en werk van (vrouwelijke) componisten en de musici zelf. Een programma met een verrassende combinatie van werken die door de speciale arrangementen voor viool en harp in een nieuw muzikaal licht en schaduwspel komen te staan.
Bezoek de tentoonstelling 'Welkom in Nederland?' Een actuele vluchtelingengeschiedenis. Het Luther Museum Amsterdam vertelt de geschiedenis van de Salzburgse vluchtelingen in deze tentoonstelling. Ontdek waarom zij moesten vluchten, over hun barre reis door Europa en hoe ze werden ontvangen in Nederland. Wat leert deze geschiedenis ons over het nu?
Ta ta ta taaaaa. De vijfde symfonie van Beethoven is heel beroemd, iedereen kent de intro daarvan. Maar kent u ook de piano-versie? Beluister de pianoarrangementen van deze sprekende symfonie van Beethoven. Het duo Pleyel speelt de 5e en de 8e symfonie van Beethoven op de historische Erard-vleugel in het Luther Museum Amsterdam. Komt dat horen op zondag 11 februari aanstaande.
Naruhiko Kawaguchi is back in town! Na een langere tijd, inclusief de corona periode, in Japan verbleven te hebben, is Naruhiko Kawaguchi terug in Nederland. In Oktober neemt hij voor een Japans label een CD op, waarbij hij de Conrad Graf 1836 fortepiano uit de Geelvinck Coll. bespeelt. Op 17 september treedt hij op in de Geelvinck Salon in het Luther Museum op de Erard 1891 uit de nalatenschap van Romain d’Ansembourg. Museum Geelvinck heeft een bijzondere band met Naruhiko: in 2015 was hij een van de prijswinnaars van de Geelvinck Early Piano Competition en in 2019 won hij de ‘Geelvinck Chopin Award’ – opmaat voor het behalen later dat jaar van de 2de Prijs ex aequo van het zeer prestigieuze ‘International Chopin Concours on Period Pianos’ in Warshaw.
In de maand van Keti Koti 2023 en In het jaar dat 150 jaar Afschaffing van de Slavernij wordt herdacht, laten Gerda en Ronald de weerklank van de slavernij horen in verhalen, liederen en kinderliedjes. Zij worden begeleid door slagwerker en trompettist Walther Muringen en pianiste Elizabeth Fadel.
The Desguin Quartet was founded in 2017 at the Antwerp Conservatory and quickly became known for their versatility and interdisciplinary approach. They were selected as ‘Artist in Residence’ of SWUK Vlaanderen in 2018 and shortly afterwards as a member of Orpheus Institute and the Pro Quartet Academy in Paris, where they are frequently coached by members of the Alban Berg, Danel, Doric and Zemlinsky Quartet, among others. In 2020 they became laureate and audience winner of the Supernova Classics competition and were invited to be part of the Italian ‘Le Dimore Del Quartetto’ network shortly afterwards.
Lezing door schrijver en onderzoeker Karel Weener over zijn boek Steinharts Biecht In 2009 wordt op een zolder in Den Haag een zeldzame collectie houten voorouderbeeldjes ontdekt, afkomstig van de Batoe-archipel. Achter deze bijzondere verzameling gaat een rijke geschiedenis schuil over acht lutherse zendelingen die tussen 1889 en 1942 werkzaam zijn op deze eilanden en hun pogingen de zielen van de inheemse bevolking te winnen voor het christendom. Een van deze zendelingen is Willem Steinhart, die in 1924 op de Batoe-eilanden arriveert. Vol hooggestemde idealen begint hij met zijn werk, maar al snel moet hij onder ogen zien dat de cultuur die hij is gaan bewonderen, mede door hem vernietigd wordt. Het is een inzicht dat leidt tot een innerlijke strijd waarmee hij zich geen raad weet.
Met de liederen van Franz Schubert, Robert & Clara Schumann, Fanny Mendelssohn en Johannes Brahms & Gustav Mahler vertolken Tullia en Janneke de universele wens de hemel op aarde te verwezenlijken.
Willem Brons speelt samen met Nadezda Filippova – zijn voormalig studente en Finaliste Dutch Classical Talent Concours 2017/2018 – Mozart, Schubert & Debussy – drie ongeëvenaarde meesters voor piano vierhandig. Met blijdschap verwelkomen wij de Erard vleugel 1896 uit de nalatenschap van graaf Roman d’Ansembourg terug in de Geelvinck Salon, nu in het Luther Museum Amsterdam.
Een pakkend programma met wereldberoemde melodieën, virtuoze hoogstandjes en meditatieve momenten. Frank Anepool (cornet) en Vaughan Schlepp (piano) brengen u terug naar de grandeur van de negentiende eeuw. Met onder andere composities van Georges Bizet (1838-1875), Reynaldo Hahn (1874-1947), Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847), Willy Brandt (1869-1927) en Clara Schumann (1819-1896).
Fortepianiste Anastasiya Akinfina en Jocopo Ristori op cello, samen het Time Sequence Duo, stonden in de finale van het Siegburg Concours 2021 ‘Beethoven in Seiner Zeit’ en spelen op 6 november 2022 muziek van en uit Beethovens tijd
Een workshop over het archiefmateriaal voor mensen die er onderzoek naar willen doen, op zoek zijn naar familieleden die in het huis hebben gewoond of zich willen laten inspireren.
Zangeres Irene Maessen en pianiste Reinild Mees brengen in het seizoen 2022/2023 een nieuw programma rondom de twee revolutionaire Franse dichters Arthur Rimbaud en Paul Verlaine.
In de canon ‘Kühl, nicht Lau’ – een woordgrapje op de naam van zijn vriend, fluitist Friedrich Kuhlau – heeft Beethoven zijn genegenheid voor Kuhlau in muziek uitgedrukt. Een prachtig programma met muziek van Beethoven, Schubert en Kuhlau
“La Présence Lointaine” is gegroeid uit mijn eerste Érard-project, “Ranges of Érard”. De Spaans-Zuid-Amerikaanse lijn, gepresenteerd door de kleurrijke stukken van de Falla, Cervantes en Debussy (“La puerta del vino”), heeft hier zijn vervolg gekregen. Op het programma staat boeiende en temperamentvolle muziek van Catalaanse, Franse en Cubaanse componisten: Debussy, de Séverac, Albéniz, de Falla en Cervantes.
Charlotte en Josefien Stoppelenburg presenteren een programma met stukken voor twee vrouwenstemmen uit de Duitse en Franse Romantiek met Stephen Alltop aan de fortepiano. Schitterende duetten van Felix Mendelssohn, Johannes Brahms en Camille Saint-Saëns worden vooraf gegaan door vocale meesterwerken van Joseph Haydn. Stephen Alltop presenteert werken van Felix Mendelssohn en van Nederlandse orgelcomponisten. Het trio sluit af met een feestelijk duet van Otto Nicolai.
In het European Union Youth Orchestra (EUYO) zijn de meest getalenteerde jonge muzikanten uit alle EU-lidstaten in een orkest verenigd. Op de Amsterdam Community Day 2022 zullen de musici van het orkest in verschillende Amsterdamse stadsmusea, waaronder het Luther Museum, optreden. Het zijn uitvoeringen met een opmerkelijk brede selectie van muzikale genres, waaronder een aanzienlijke hoeveelheid muziek van 21e-eeuwse componisten.
Mogen vrouwen op de kansel staan? Honderd jaar geleden besloot de evangelisch-lutherse synode dat het reglement ook vrouwen toeliet tot het predikantschap. De lutherse kerk, een van oorsprong getolereerde minderheid, werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste lutherse kerk wereldwijd.
Mehrnaz Salehi (zang), Angela Skala (viool), Imre Keblusek (cello) en Hamid Tabatabaei (piano, composities en arrangementen). Het gezelschap maakt muziek die haar wortels in de Iraanse cultuur heeft maar door Tabatabaei volgens de klassieke westerse traditie is bewerkt.
Presentatie met muzikale omlijsting: Stefano Aresi – muziekhistoricus en oprichter van Barokgezelschap Stile Galante, presenteert, samen met Andrea Friggi op piano, het verhaal over de meest opmerkelijke castrato zanger en componist Luigi Marchesi en werpt licht op de castrati cultuur in Europa aan het eind van de 18de eeuw. Tevens CD presentatie.
Liubov Titarenko is een Oekraiense klaveciniste, die onlangs uit Oekraine is gevlucht, en nu tijdelijk onderdak heeft gevonden in Nederland. Door bemiddeling van klaveciniste en fortepianiste Olga Pashchenko heeft het GeelvinckMuseum enkele concerten voor haar kunnen regelen, waarvan de opbrengst geheel aan haar ten goede komt. Met het beeldmerk van h Art for Ukraine schaart Museum Geelvinck zich achter de veroordeling van de door het Putin regime geïnitieerde oorlog in Oekraïne en ondersteunt acties om de nood onder vluchtelingen en met name musici uit de regio te lenigen.
Jed Wetz (stem), Artem Belogurov (piano) en Octavie Dostaler-Lalonde (cello) nemen u mee in een meeslepende serie melodramatische scenes. ‘Melodrama’ – een combinatie van muziek en gesproken en ook wel gezongen dialoog – geeft niet alleen een zekere gevoelslading aan, maar is ook een bepaalde vorm van voordracht en presentatie, een kunstvorm, die opgang deed vanaf de 18de tot aan begin 20ste eeuw.
Kaoru’s MagiPodium is een concert voor kinderen van 6 tot 99 jaar. Met toegankelijke klassieke muziek, een koffer vol verhalen en een historische pianoforte in een intieme setting. Een interactieve middag voor jong en oud, echt iets voor de middag van Tweede Paasdag.
Natuurlijk verwijst de titel ‘Van Liefde en Pijn’ in de eerste plaats naar de oorlog in Oekraïne nu. Maar liefde en pijn zijn twee termen die door alle tijden onlosmakelijk verbonden zijn. Het één kan niet zonder het ander.
Bach en Brahms, wie zou niet met deze twee op een eiland kunnen zitten. Een programma rond deze grootmeesters uitgevoerd door musici van het hoogste niveau: Guja Sandholt, mezzospraan, Martijn Willers, piano, Diet Tilanus, viool en Olivier Patey, klarinet.
Op zaterdagochtend opent het museum haar deuren voor de omwonende buren, om ze te trakteren op onder andere de koffiecantate van Bach, in een unieke en verrassende uitvoering van Linde Schinkel, de fenomenale IJslandse mezzosopraan Guja Sandholt, Diet Tilanus (viool), Nina Hitz (cello) en Elizabeth Fadel (accordeon). Met een kop koffie erbij uiteraard!
Vlakbij het Luther museum huist veel muzikaal talent. Met dit talent van de Muziekschool Amsterdam in de hoofdrol wordt het Dubbelconcert van Bach uitgevoerd. Tijdens het concert en in de voorbereiding worden ze begeleid door musici van Amsterdam Sinfonietta, een ensemble van wereldklasse. Daaraan voorafgaand zullen alle 15 inventies van Bach gespeeld worden.
De Goldberg Variaties is misschien wel het mooiste werk ooit door Bach geschreven. Dit wordt uitgevoerd door het fenomenale Goldberg Trio, bestaande uit Diet Tilanus, viool, Frederik Boits, altviool en Stephan Heber, cello.
Woensdag is de beurt aan de jongste buren; kinderen uit de buurt komen met organist Henk Verhoef kijken hoe je een orgel bouwt, ze gaan het zelf doen! Daarna volgt een heus orgelconcert van Henk Verhoef op het Flaes orgel uit 1873 in de Kerkzaal.
Het Luther museum nodigt het Sarphatihuis, een verpleeghuis om de hoek van het museum, uit voor een programma rond Bach, met de Chaconne van Bach, een Hommage à Bach van Kurtag en twee trio’s van Dvorak, uitgevoerd door Diet Tilanus, Nina de Waal en Judith Wijzenbeek.
De Bachweek wordt geopend met een voorstelling over de twee grootheden, Bach en Luther in het licht van de cellosuites. Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften vertellen over Bachs zoektocht naar muzikale volmaaktheid en de vrijheid van het Lutherse geloof.
Let op dit is de pagina van de Bachweek 2022. Er is ook een pagina voor de Bachweek 2024. Luther en Bach zijn twee personen die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther als hervormer van kerk met het schrijven van zijn stellingen tegen de aflaat, Johann Sebastian Bach als componist van muziek op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Wat veel minder mensen weten is dat J.S. Bach niet te denken valt zonder Luther. Bach werd door Luther in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.
Met het oog op 8 maart – Internationale Vrouwendag, brengt Lucie de Saint Vincent een programma met werk van virtuoze, maar onbekend gebleven vrouwelijke componistes: Les salons féminins de Marie Bigot en Europe: de Neuchatel, via Vienne jusqu’a Paris.
Tijdens de laatste persconferentie werd bekend gemaakt dat niet-essentiële instellingen, waaronder musea, vanaf zondag 28 november dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur moeten sluiten. Ook evenementen zijn in dat tijdslot niet toegestaan. We willen graag dat de lezing zondag gewoon door kan gaan. Daarom hebben wij besloten om hem te vervroegen. De lezing zal niet om 16:45, maar om 15:00 beginnen.
Trio Marie Soldat was founded in 2017 by three internationally renowned musicians based in Amsterdam: Keiko Shichijo (fortepiano), Cecilia Bernardini (violin) and Marcus van den Munckhof (cello). They were brought together by their shared interest and love for the historical performance practices of the Classical and Romantic piano trio repertoire, as well as for the original instruments.
De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is vooral verbonden met de gereformeerde traditie, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn een centrale rol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, staan er al lutheranen in de stamboom van de Koninklijke Familie.
Nu het coronavirus alle aspecten van de maatschappij heeft ontregeld, is de belangrijke rol die de zorg speelt in onze samenleving extra duidelijk naar voren gekomen. Reden voor het Luther Museum, gevestigd in een historisch pand dat van origine een zorg functie bekleedde, om de geschiedenis van de zorg te onderzoeken en uit te lichten naast de huidige omstandigheden.