Agenda archief
In het museum kunt u regelmatig nieuwe tentoonstellingen en concerten bezoeken.
Nu het coronavirus alle aspecten van de maatschappij heeft ontregeld, is de belangrijke rol die de zorg speelt in onze samenleving extra duidelijk naar voren gekomen. Reden voor het Luther Museum, gevestigd in een historisch pand dat van origine een zorg functie bekleedde, om de geschiedenis van de zorg te onderzoeken en uit te lichten naast de huidige omstandigheden.
De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is vooral verbonden met de gereformeerde traditie, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn een centrale rol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, staan er al lutheranen in de stamboom van de Koninklijke Familie.
Trio Marie Soldat was founded in 2017 by three internationally renowned musicians based in Amsterdam: Keiko Shichijo (fortepiano), Cecilia Bernardini (violin) and Marcus van den Munckhof (cello). They were brought together by their shared interest and love for the historical performance practices of the Classical and Romantic piano trio repertoire, as well as for the original instruments.
Tijdens de laatste persconferentie werd bekend gemaakt dat niet-essentiële instellingen, waaronder musea, vanaf zondag 28 november dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur moeten sluiten. Ook evenementen zijn in dat tijdslot niet toegestaan. We willen graag dat de lezing zondag gewoon door kan gaan. Daarom hebben wij besloten om hem te vervroegen. De lezing zal niet om 16:45, maar om 15:00 beginnen.
Met het oog op 8 maart – Internationale Vrouwendag, brengt Lucie de Saint Vincent een programma met werk van virtuoze, maar onbekend gebleven vrouwelijke componistes: Les salons féminins de Marie Bigot en Europe: de Neuchatel, via Vienne jusqu’a Paris.
Luther en Bach zijn twee personen die de wereld bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther als hervormer van kerk met het schrijven van zijn stellingen tegen de aflaat, Johann Sebastian Bach als componist van muziek op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Wat veel minder mensen weten is dat J.S. Bach niet te denken valt zonder Luther. Bach werd door Luther in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.
De Bachweek wordt geopend met een voorstelling over de twee grootheden, Bach en Luther in het licht van de cellosuites. Acteur Thomas de Bres en cellist Joris van Haaften vertellen over Bachs zoektocht naar muzikale volmaaktheid en de vrijheid van het Lutherse geloof.
Het Luther museum nodigt het Sarphatihuis, een verpleeghuis om de hoek van het museum, uit voor een programma rond Bach, met de Chaconne van Bach, een Hommage à Bach van Kurtag en twee trio’s van Dvorak, uitgevoerd door Diet Tilanus, Nina de Waal en Judith Wijzenbeek.
Woensdag is de beurt aan de jongste buren; kinderen uit de buurt komen met organist Henk Verhoef kijken hoe je een orgel bouwt, ze gaan het zelf doen! Daarna volgt een heus orgelconcert van Henk Verhoef op het Flaes orgel uit 1873 in de Kerkzaal.
De Goldberg Variaties is misschien wel het mooiste werk ooit door Bach geschreven. Dit wordt uitgevoerd door het fenomenale Goldberg Trio, bestaande uit Diet Tilanus, viool, Frederik Boits, altviool en Stephan Heber, cello.
Vlakbij het Luther museum huist veel muzikaal talent. Met dit talent van de Muziekschool Amsterdam in de hoofdrol wordt het Dubbelconcert van Bach uitgevoerd. Tijdens het concert en in de voorbereiding worden ze begeleid door musici van Amsterdam Sinfonietta, een ensemble van wereldklasse. Daaraan voorafgaand zullen alle 15 inventies van Bach gespeeld worden.
Op zaterdagochtend opent het museum haar deuren voor de omwonende buren, om ze te trakteren op onder andere de koffiecantate van Bach, in een unieke en verrassende uitvoering van Linde Schinkel, de fenomenale IJslandse mezzosopraan Guja Sandholt, Diet Tilanus (viool), Nina Hitz (cello) en Elizabeth Fadel (accordeon). Met een kop koffie erbij uiteraard!
Bach en Brahms, wie zou niet met deze twee op een eiland kunnen zitten. Een programma rond deze grootmeesters uitgevoerd door musici van het hoogste niveau: Guja Sandholt, mezzospraan, Martijn Willers, piano, Diet Tilanus, viool en Olivier Patey, klarinet.
Natuurlijk verwijst de titel ‘Van Liefde en Pijn’ in de eerste plaats naar de oorlog in Oekraïne nu. Maar liefde en pijn zijn twee termen die door alle tijden onlosmakelijk verbonden zijn. Het één kan niet zonder het ander.
Kaoru’s MagiPodium is een concert voor kinderen van 6 tot 99 jaar. Met toegankelijke klassieke muziek, een koffer vol verhalen en een historische pianoforte in een intieme setting. Een interactieve middag voor jong en oud, echt iets voor de middag van Tweede Paasdag.
Jed Wetz (stem), Artem Belogurov (piano) en Octavie Dostaler-Lalonde (cello) nemen u mee in een meeslepende serie melodramatische scenes. ‘Melodrama’ – een combinatie van muziek en gesproken en ook wel gezongen dialoog – geeft niet alleen een zekere gevoelslading aan, maar is ook een bepaalde vorm van voordracht en presentatie, een kunstvorm, die opgang deed vanaf de 18de tot aan begin 20ste eeuw.
Liubov Titarenko is een Oekraiense klaveciniste, die onlangs uit Oekraine is gevlucht, en nu tijdelijk onderdak heeft gevonden in Nederland. Door bemiddeling van klaveciniste en fortepianiste Olga Pashchenko heeft het GeelvinckMuseum enkele concerten voor haar kunnen regelen, waarvan de opbrengst geheel aan haar ten goede komt. Met het beeldmerk van h Art for Ukraine schaart Museum Geelvinck zich achter de veroordeling van de door het Putin regime geïnitieerde oorlog in Oekraïne en ondersteunt acties om de nood onder vluchtelingen en met name musici uit de regio te lenigen.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.