Podcast

Het Luther Museum in Amsterdam presenteert de Luther Academie. In deze podcastserie praten we met verschillende experts. Niet alleen worden de verschillende kanten van Maarten Luther belicht, maar ook de verhalen van de lutherse traditie en lutheranen in Nederland komen aan bod. Geproduceerd en gepresenteerd door Bart Geeraedts.

Zorg! Een gesprek met Tonnie Ploeger en Rosalie Sloof

25-06-2021
34:48 min

Een expositie met de titel Zorg! Uitroepteken! Dat is niet alleen een tentoonstelling over zorg. Maar door dat uitroepteken is het ook een aansporing. ‘Gij zult zorgen!’ Daaruit spreekt de verplichting die de Lutherse gemeenschap voelde en uitdroeg om te zorgen voor de kwetsbaren en zwakken in de stad. Zorg! brengt dat gedachtengoed tot leven. Daarom een gesprek met Tonnie Ploeger, opgeleid in het Luthers Diaconessen Ziekenhuis in Amsterdam, en met Rosalie Schoof, kostuumhistorica. Zij verzorgde de historische verpleeguniformen op de expositie.

Over de tentoonstelling Kerken en slavernij

02-02-2021
40:20 min

In de expositie Kerken & Slavernij in het Luther Museum Amsterdam, wordt de positie van de verschillende kerken in relatie tot slavernij onderzocht en inzichtelijk gemaakt. Het vertelt het verhaal vanaf de vroege zending tot aan de afschaffing van de slavernij in 1863. En dan met de nadruk op Suriname.
Bart Geeraedts gaat in gesprek met Bianca Groen Gallant, voorzitter van de diaconie van de Evangelisch-Lutherse gemeente in Amsterdam en met Vincent van Velsen, de samensteller van de tentoonstelling.

Henk Verhoef over Luther en Bach

24-12-2020
29:43 min

Henk Verhoef is organist van diverse monumentale orgels in Amsterdam. Niet alleen dat van het Luther Museum, maar ook dat van de Nieuwe Kerk. En de Oosterkerk in Amsterdam. Maar hij is ook stadsbeiaardier van Monnickendam en Woerden en beiaardier van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Harry Donga over Luther en Amsterdam

23-12-2020
36:51 min

Harry Donga is emeritus-predikant van de Oude Lutherse kerk en mede-initiatiefnemer van het Luther Museum in Amsterdam. In deze aflevering vertelt hij o.a. over de Lutherse kerkgebouwen in Amsterdam. Over waarom die nauwelijks als zodanig zijn te herkennen. Bijvoorbeeld het gebouw aan de Kloveniersburgwal dat nu het Compagnietheater heet. Of de Sonesta Koepelzaal aan ’t Singel. Maar ook 'zijn' Oude Lutherse kerk aan het spui heeft niet de klassieke kerkvorm.
Ook wordt duidelijk dat de Lutherse gemeenschap in Amsterdam nog springlevend is.

Tickets

Koop hier online tickets voor Luther Museum Amsterdam.

Reserveren
Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action