Foto
1755-Goulmy-Luther Museum.jpg
2444-Goulmy-Luther-Museum-Interieur.jpg
1760-Goulmy-Luther Museum.jpg
1723-Goulmy-Luther Museum.jpg

Nu te zien: de tentoonstelling Luther & Oranje

De tentoonstelling loopt van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022.

Op de persconferentie van vrijdag  26 november werd bekend gemaakt dat niet-essentiële instellingen, waaronder musea, dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur moeten sluiten. Ook evenementen zijn in dat tijdslot niet toegestaan. Daarom hebben we helaas de geplande concerten op 4, 12 en 19 december moeten annuleren. 

Over het Luther Museum 

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie.

Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Luther Museum Amsterdam laat het verhaal zien van een nieuwe start als kerkgemeenschap, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar.

Luther en Oranje

22-11-2021
35:46 min

De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is sterk verbonden met de gereformeerde traditie, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn een belangrijke rol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van...

Podcast

COVID-19 protocol

  • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
  • Bent u 13 jaar of ouder, dan heeft u een coronatoegangsbewijs  nodig (digitale QR-code of print). Zonder kunnen wij u helaas niet binnenlaten. Een vaccinatieboekje is geen bewijs.
  • Blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius). Graag zien wij u later in goede gezondheid terug.
  • Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter is een veilige afstand
  • Er zijn desinfectiemiddelen aanwezig. Ook zijn er plekken waar u uw handen kunt wassen.
  • Betalingen alleen met pin.

Tickets

Koop hier online tickets voor Luther Museum Amsterdam.

Reserveren

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action