Foto
1755-Goulmy-Luther Museum.jpg
2444-Goulmy-Luther-Museum-Interieur.jpg
1760-Goulmy-Luther Museum.jpg
1723-Goulmy-Luther Museum.jpg

Vanaf 7 oktober te zien: de tentoonstelling Luther & Oranje

Het is niet langer verplicht om te reserveren als je het Luther Museum wil bezoeken. 

Let op: Wij raden je aan om vóór je bezoek onze agenda te raadplegen. Soms vinden er in de namiddag evenementen plaats. Dit kan gevolgen hebben voor je museumbezoek.

Over het Luther Museum 

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie.

Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Luther Museum Amsterdam laat het verhaal zien van een nieuwe start als kerkgemeenschap, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar.

Zorg! Een gesprek met Tonnie Ploeger en Rosalie Sloof

25-06-2021
34:48 min

Een expositie met de titel Zorg! Uitroepteken! Dat is niet alleen een tentoonstelling over zorg. Maar door dat uitroepteken is het ook een aansporing. ‘Gij zult zorgen!’ Daaruit spreekt de verplichting die de Lutherse gemeenschap voelde en...

Podcast

COVID-19 protocol

Blijf thuis bij klachten zoals verkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius). Graag zien wij u later in goede gezondheid terug.
Houd 1,5 meter afstand tot elkaar.
Er zijn desinfectiemiddelen aanwezig. Ook zijn er plekken waar u uw handen kunt wassen.
Betalingen alleen met pin.

Tickets

Koop hier online tickets voor Luther Museum Amsterdam.

Reserveren

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action