2444-Goulmy-Luther-Museum-Interieur.jpg
Foto
1723-Goulmy-Luther Museum.jpg
1755-Goulmy-Luther Museum.jpg
1760-Goulmy-Luther Museum.jpg
Foto link is kapot

Penning ter ere van het 250-jarig bestaan van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis

Een penning is in tegenstelling tot een munt geen betaalmiddel maar herinnert aan een persoon, gebeurtenis of gebouw, het brengt een historische gebeurtenis in beeld. Ter ere van het 250-jarig bestaan van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis is er dit jaar een speciale jubileumpenning ontworpen door kunstenares Daniëlle van Ark. We verkopen de penning bij de balie van het Luther Museum of via info@luthermuseum.nl. Prijs: €50,- per stuk. 

Over het Luther Museum 

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie.

Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoed-collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Het Luther Museum laat het verhaal zien van de lutheranen in Amsterdam en in Nederland, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar.

Tentoonstelling: Lutherse Vrouwen op de kansel

Van 11 juni 2022 t/m 11 september 2022

Mogen vrouwen op de kansel staan? Honderd jaar geleden besloot de evangelisch-lutherse synode dat het reglement ook vrouwen toeliet tot het predikantschap. De lutherse kerk, een van oorsprong getolereerde minderheid,  werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste lutherse kerk wereldwijd.

Lees meer

Luther en Oranje podcast

22-11-2021
35:46 min

De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is sterk verbonden met de gereformeerde traditie, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn een belangrijke rol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van...

Podcast

Verhuur

Met haar imposante regentenkamers en de Kerkzaal is het Luther Museum een perfecte locatie voor vergaderingen, evenementen, presentaties en bijeenkomsten.

Kom een keertje langs of klik hier voor meer informatie.

Tickets

Koop hier online tickets voor Luther Museum Amsterdam.

Reserveren

Wilt u op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action