Stichting Luther Museum Amsterdam

Het Luther Museum is gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van de Wittenberg, het voormalige Evangelisch-Luthers Oude Mannen en Vrouwen Huis (OMVH).  Het is een relatief onbekend gebouw dat nooit eerder voor algemeen publiek toegankelijk is geweest. Het gebouw vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van het museum.

Doelstelling en Beleid

Het museum wil het publiek kennis laten maken met Lutheranisme in Nederland en Amsterdam, de rol van de Wittenberg als bestuurscentrum en de werken van de diaconie in het verleden en heden. Controversiële zaken, zoals Luther en de joden, zullen hierbij niet uit de weg worden gegaan. Concreet wil het museum in de komende beleidsperiode realiseren: de opening van het museum in juni 2019,​​het vervolmaken van de opstelling inclusief randprogrammering en educatie, het maken van tentoonstel-lingen en de viering van 250-jaar Wittenberg in 2022. Randvoorwaarden zijn opname in het Nederlands Museumregister en registratie als Culturele ANBI. Hiermee zal het museum ook volwaardig lid worden van de Samenwerkende Amsterdamse Musea, de Plantagebuurt en de Nederlandse Museum Vereniging.

Bestuur en organisatie en beleid

De stichting onderschrijft de ethische museumcode en het bestuur past de Governance Code Cultureel toe waarbij gezien de omvang, gekozen is voor het bestuursmodel. Het bestuur ontvangt geen vergoeding. 

​​​In overleg met hem zal ook gekeken worden wat de toekomstige organisatiestructuur dient te zijn. Het streven is om het museum vier dagen per week te openen met hulp van vrijwilligers. Hierbij zal gekeken worden of hierbij aansluiting gevonden kan worden bij de werken van de Diaconie. Te denken hierbij valt aan de inzet van vluchtelingen, ouderen en jongeren, de aandachtspunten die in het beleid van de Diaconie zijn geformuleerd. Jongeren zouden ook bij het museum betrokken kunnen worden in de vorm van stageplaatsen. De betaalde staf van het museum zal beperkt zijn. In de komende beleidsperiode zal het personeels- en vrijwilligersbeleid verder dienen te worden uitgewerkt.

 

Overige documenten
ANBI-formulier Beleidsplan
 

Jaarverslagen en jaarrekeningen

 

 

Organisatie

VOORZITTER
drs. Lieuwe Zoodsma​

BESTUURSLID
drs. Ir. Heidi van Limburg Stirum

BESTUURSLID
dr. Harry C.Donga

ZAKELIJK LEIDER
drs. Sabine Tol

PENNINGMEESTER
dr. Pieter Boot

SECRETARIS
drs. Geert van Wesemael

KWARTIERMAKER
drs. Tonko Grever

Vrijwilligers

Komt u ons helpen?

Het Luther Museum is op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers! Als het u leuk lijkt om bij ons betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action