Stichting Luther Museum Amsterdam

Het Luther Museum is gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van de Wittenberg, het voormalige Evangelisch-Luthers Oude Mannen en Vrouwen Huis (OMVH).  Het is een relatief onbekend gebouw dat nooit eerder voor algemeen publiek toegankelijk is geweest. Het gebouw vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van het museum.

Doelstelling en beleid

Het museum wil het publiek kennis laten maken met het Lutheranisme in Nederland en Amsterdam, de rol van de Wittenberg als bestuurscentrum en de werken van de diaconie in het verleden en heden. 

Jaarlijks organiseert het museum twee tentoonstellingen en diverse evenementen. Eén tentoonstelling in het kader van diaconaal werk en een tweede die relateert aan het Lutheranisme in Nederland. In de programmering wordt ontmoeting en verbinding aangemoedigd door het aantrekken van een diverse doelgroep. De thema’s die worden behandeld tonen hoe de lutherse kerk nog steeds een belangrijke rol heeft bij allerlei aspecten van de huidige samenleving.

Overige documenten
ANBI-formulier Beleidsplan

Bestuur en organisatie

De stichting onderschrijft de ethische museumcode en het bestuur past de Governance Code Cultuur, de Fair Practice code en de Code Inclusie & Diversiteit. Gezien de omvang, is er gekozen voor een bestuursmodel. Het bestuur ontvangt geen vergoeding. 

Het museum is vier dagen per week geopend met hulp van vrijwilligers. De inzet van vluchtelingen, ouderen en jongeren wordt aangemoedigd naar aanleiding van het beleid van de Diaconie. Het museum betrekt jongeren bij de organisatie van het museum door het aanbieden van stageplekken en traineeships. De betaalde staf van het museum is beperkt.

Jaarverslagen en jaarrekeningen

Organisatie

Voorzitter
drs. Lieuwe Zoodsma​

Bestuurslid
dr. Harry C.Donga

Bestuurslid
drs. Tanja Kootte

Penningmeester
dr. Pieter Boot

Secretaris
drs. Geert van Wesemael

Kwartiermaker
drs. Tonko Grever

Zakelijk leider
Bruna Kapetanovic

Collectieonderzoeker
Inge Weustink

Vrijwilligers

Komt u ons helpen?

Het Luther Museum is op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers! Als het u leuk lijkt om bij ons betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action