Stichting Luther Museum Amsterdam

Het Luther Museum is gevestigd in de bestuurskamers, gang en aanpalende kerkzaal van de Wittenberg, het voormalige Evangelisch-Luthers Oude Mannen en Vrouwen Huis (OMVH). Het is een relatief onbekend gebouw dat nooit eerder voor algemeen publiek toegankelijk is geweest. Het gebouw vormt dan ook een wezenlijk onderdeel van het museum.

Nieuwe directeur

Per 1 december is Steven van Teeseling begonnen als directeur van het Luther Museum in Amsterdam; “één van de mooiste onbekende monumenten van Amsterdam”.

Steven van Teeseling Steven van Teeseling (Nijmegen, 1970) is kunsthistoricus en bedrijfskundige. Na een periode tentoonstellingen te hebben samengesteld, was hij kunstcriticus voor onder meer de Groene Amsterdammer en Metropolis M. Hij werkte lange tijd voor het landelijke Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en daarna als hoofd communicatie & innovatie van het Mondriaan Fonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Daarna was Van Teeseling directeur van Stichting Sonsbeek & State of Fashion in Arnhem, dat de Sonsbeek beeldententoonstelling en de Arnhemse modebiënnale organiseerde.

Steven van Teeseling: “Het Luther Museum is één van de mooiste onbekende monumenten van Amsterdam. Mijn missie voor de komende jaren is om het museum, de collectie en het Lutherse erfgoed meer zichtbaar te maken en voor een breed publiek een programma te maken vanuit de waarden van de Nederlandse lutherse gemeenschap: middenin de maatschappij van nu en met ruimte voor inspiratie, (zelf)onderzoek, nuance en experiment. Ik kijk er enorm naar uit om met bestuur en het team van het Luther Museum aan het werk te gaan en samen verder te bouwen aan een actueel museum voor verbinding en engagement.”

Camiel Vingerhoets, bestuurslid: “Met de aanstelling van Steven van Teeseling als directeur van het Luther Museum sluiten wij de pioniersfase van het museum af en willen wij het Luther Museum Amsterdam verder opbouwen en uitbouwen met interessante tentoonstellingen en inhoudelijke discussieprogramma’s voor een breed publiek. Daarnaast willen wij een platform bieden aan buurtactiviteiten die aansluiten bij de diaconale rol van het Luther Museum en blijven wij ons unieke gebouw aanbieden voor de organisatie van concerten en uitvoeringen. Wij hebben groot vertrouwen in de capaciteiten van Steven en de rest van zijn deskundige en gedreven team van medewerkers.”

Doelstelling en Beleid

Het museum wil het publiek kennis laten maken met het Lutheranisme in Nederland en Amsterdam, de rol van de Wittenberg als bestuurscentrum en de werken van de diaconie in het verleden en heden.

Jaarlijks organiseert het museum twee tentoonstellingen en diverse evenementen. Eén tentoonstelling in het kader van diaconaal werk en een tweede die relateert aan het Lutheranisme in Nederland. In de programmering wordt ontmoeting en verbinding aangemoedigd door het aantrekken van een diverse doelgroep. De thema’s die worden behandeld tonen hoe de lutherse kerk nog steeds een belangrijke rol heeft bij allerlei aspecten van de huidige samenleving.

Overige documenten
ANBI-formulier Beleidsplan

Bestuur en Organisatie

De stichting onderschrijft de ethische museumcode en het bestuur past de Governance Code Cultuur, de Fair Practice code en de Code Inclusie & Diversiteit toe. Gezien de omvang, is er gekozen voor een bestuursmodel. Het bestuur ontvangt geen vergoeding.

Het museum is vier dagen per week geopend met hulp van vrijwilligers. De inzet van vluchtelingen, ouderen en jongeren wordt aangemoedigd naar aanleiding van het beleid van de Diaconie. Het museum betrekt jongeren bij de organisatie van het museum door het aanbieden van stageplekken en traineeships. De betaalde staf van het museum is beperkt.

Jaarverslagen en Jaarrekeningen

Organisatie

Voorzitter
drs. Camiel Vingerhoets​

Bestuurslid
dr. Harry C.Donga

Bestuurslid
drs. Joren Reichel

Secretaris
drs. Tanja Kootte

Penningmeester
dr. Pieter Boot

Directeur
Steven van Teeseling

Zakelijk leider
Bruna Kapetanovic

Collectieonderzoeker
Inge Weustink

Programma & communicatie
Gerard Saurwalt

Vrijwilligers

Komt u ons helpen?

Het Luther Museum is op zoek naar vriendelijke, enthousiaste vrijwilligers! Als het u leuk lijkt om bij ons betrokken te zijn als gastheer of gastvrouw, stuur dan een mail naar info@luthermuseum.nl.