Bezoek de tentoonstelling over Johann Georg Schwartze. Ontdek zijn verhaal in het Luther Museum, wie hij was en wat hij voor zijn dochter betekende. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Johann Georg Schwartze overleed: een voortreffelijk portretschilder uit de 19e eeuw. Zijn werk is onterecht in de vergetelheid geraakt. Ter gelegenheid van zijn 150e sterfdatum en 100 jaar na zijn laatste overzichtstentoonstelling, organiseert het Luther Museum Amsterdam samen met kunsthistorici prof. dr. Rudi Ekkart en Claire van den Donk een grote expositie met de beste portretten van Johann Georg Schwartze.
De dochter van Johann Georg Schwartze is de beroemde lutherse portrettiste Thérèse Schwartze. Zij heeft veel van haar vader geleerd én samen gewerkt aan portretten. Ontdek meer over Johann Georg Schwartze in de overzichtstentoonstelling in het Luther Museum. Te zien tot en met 19 januari 2025.
Deze tentoonstelling is te zien in het Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570 (opent in Google Maps). Het Luther Museum is gevestigd tussen Artis en Museum H'Art (voormalige Hermitage). Het museum is geopend op donderdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie is te vinden op onze bezoekerspagina (opent direct). De Museumkaart, Stadspas, IAmsterdamcard zijn allemaal geldig.
Johann Georg is na zijn overlijden vrijwel direct overschaduwd door zijn beroemde dochter Thérèse Schwartze, waarvan werk te zien is bij vrijwel alle belangrijke musea in Nederland. Johann Georg hoort echter tot de één van de beste portrettisten uit het midden van de 19e eeuw. Bovendien heeft hij zijn dochter de fijne kneepjes van de portretkunst geleerd. Thérèse was zo trots op haar vader dat ze samen met haar zus een grote overzichtstentoonstelling heeft gehouden in Arti et Amicitae in 1915, ter ere van hun vader. In die geest van de beide dochters halen we Johann Georg Schwartze uit de schaduw en geven hem een volwaardige plaats in de (Nederlandse) kunstgeschiedenis.
Het meisje op de poster en op deze pagina is niet de dochter van Johann Georg Schwartze. De tentoonstelling gaat namelijk over Johann-Georg Schwartze zelf. In de tentoonstelling is ook aandacht voor hoe hij zijn dochter heeft klaargestoomd om aan het werk te gaan als portretschilder. Dit poppige portret is van Agnes Henriette Pauw van Wieldrecht, een van de mooiste portretten van Johann Georg Schwarte. Dit portret komt uit een privécollectie.
Uiteraard kom je alles te weten over Johann Georg Schwartze in de tentoonstelling in het Luther Museum, maar er is ook een mooi naslagwerk verschenen. Speciaal bij deze tentoonstelling is namelijk ook een publicatie verschenen bij WBOOKS, geschreven door prof. dr. Rudi Ekkart en Claire van den Donk. De catalogus is verkrijgbaar in onze museumwinkel, maar ook online via WBOOKS. Klik daarvoor op deze link.
Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten. Zo is er het muzikale programma Muziek Terwijl U Kijkt, zie daarvoor de agendapagina. Ook zijn er verschillende lezingen, deze worden allemaal aangekondigd op onze agenda-pagina.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende data: