Bachweek | Bach’s Goldberg (uitverkocht)

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
Van 17 maart 2022
20:00 - 21:00

De Goldberg Variaties is misschien wel het mooiste werk ooit door Bach geschreven. Dit wordt uitgevoerd door het fenomenale Goldberg Trio, bestaande uit Diet Tilanus, viool, Frederik Boits, altviool en Stephan Heber, cello.

Diet Tilanus

Diet Tilanus maakt sinds 2019 deel uit van Amsterdam Sinfonietta, een groep van bevlogen musici die met originele programmering en intiem kamermuziekspel hun publiek bereiken. Daarnaast heeft zij het Jacob Olie Trio (piano trio) en het Goldberg Trio (strijktrio) opgericht. Met onderscheiding studeerde ze af aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen, in de klas van David Takeno. Daarvoor studeerde ze bij Ilya Grubert in Amsterdam, en maakte zij deel uit van de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Daar is zij sindsdien vaak te gast, evenals in het English en Mahler Chamber Orchestra. Tijdens haar studie maakte ze deel uit van het Ricciotti ensemble, een ensemble wat met verschillende muziekstijlen een zo breed mogelijk publiek wil bereiken door op de meest ongebruikelijke plekken te spelen, zoals tehuizen voor gehandicapten, gevangenissen, azielzoekerscentra en… op straat. Diet bespeelt een Goffredo Cappa uit 1690, haar genereus ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekintrumenten Fonds.

Frederik Boits

De Belgische Altviolist Frederik Boits studeerde aan het Conservatorium van Brussel bij Erwin Schiffer en Paul De Clerck. Hij vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jürgen Kussmaul, waar hij in 2003 met onderscheiding afstudeerde. Ook volgde hij de solistenopleiding bij Bruno Giuranna aan de Fondazione Walter Stauffer in Cremona. In 2003 was hij prijswinnaar van de internationale altvioolwedstrijd in Bled, Slovenië. Frederik Boits speelde in Holland Symfonia, waar hij negen jaar lang aanvoerder van de altviolen was. In 2012 speelde hij korte tijd in het London Philharmonic Orchestra en remplaceerde hij bij het WDR Sinfonieorchester in Keulen. Hij speelt daarnaast graag kamermuziek, dit doet hij regelmatig met Amsterdam Sinfonietta, Oxalys, Het Collectief en het Nieuw Ensemble. Frederik Boits is sinds 1 mei 2013 altviolist in het Concertgebouworkest.

Stephan Heber

Stephan Heber werd in 1977 geboren in Kiel, Duitsland. Op 7-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste cellolessen. In 1990 en 1995 was hij finalist en laureat op het concours “Jugend musiziert”. Van 1998 tot 2002 studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij achtereenvolgens Dimitri Ferschtman en Monique Bartels. In 2002 behaalde hij zijn Bachelor-diploma en vervolgde zijn studie bij Gregor Horsch. In juni 2005 behaalde hij zijn Master-diploma. Daarna volgde hij lessen bij Ulrike Schäfer en Guido Schiefen in Keulen. Stephan Heber was van 2006 tot 2015 als cellist verbonden aan het Orkest van het Oosten in Enschede en sinds 2009 lid bij het Cello Octet Amsterdam, het voormalige Cello Octet Conjuncto Ibérico. Van 2015 tot 2019 was hij tevens Coördinator Kamermuziek bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Sinds juli 2019 is hij artistiek programmeur en coördinator bij Amsterdam Sinfonietta. Stephan bespeelt een cello van Haat-Hedlef Uilderks uit Lübeck, gebouwd in 2004. Het is een kopie van een Petrus Guarneri.

Foto: Roland Kramer


Fotografie: Roland Kramer

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action