Tentoonstelling Luther & Oranje

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
Van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022

De geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau is vooral verbonden met de gereformeerde traditie, waarin het gedachtegoed van Johannes Calvijn een centrale rol speelt. Toch moet de invloed van Maarten Luther niet onderschat worden. Al vanaf Willem van Oranje, zoon van lutherse ouders, staan er al lutheranen in de stamboom van de Koninklijke Familie.

In het najaar van 2021 vertelt het Luther Museum hun verhaal met portretten, persoonlijke documenten en objecten uit koninklijk en luthers bezit. Hoogtepunt zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit de Koninklijke Verzamelingen.

Voor eens zullen niet de Koningen en Koninginnen, maar vooral hun aangetrouwde partners in de schijnwerpers staan. Een belangrijk voorbeeld is Koningin-regentes Emma, die bewust lutheranen opnam in haar huishouding. Met Luther & Oranje hoopt het Luther Museum bezoekers een nieuw perspectief te bieden op de relatie tussen het Huis van Oranje-Nassau en religie in Nederland.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Kerkzaal en Administratiekamer van het museum en loopt van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022.

 

Deze tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij steun van:

       

 


U kunt de tentoonstelling bezoeken met een regulier ticket voor het museum.

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action