Lezing: Christus Iconen

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
Van 28 november 2021
15:00 - 16:00

Tijdens de laatste persconferentie werd bekend gemaakt dat niet-essentiële instellingen, waaronder musea, vanaf zondag 28 november dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur moeten sluiten. Ook evenementen zijn in dat tijdslot niet toegestaan. We willen graag dat de lezing zondag gewoon door kan gaan. Daarom hebben wij besloten om hem te vervroegen. De lezing zal niet om 16:45, maar om 15:00 beginnen.

De Christus iconen behoren misschien wel tot de meest vereerde van de Oosters Orthodoxe kerken. In deze causerie zullen (in kort bestek) de volgende onderwerpen aan de orde komen:

Allereerst volgen we de iconen die belangrijke fasen in het leven van Christus vertellen. Vervolgens komen combinaties aan de orde die de verering van de Christusfiguur versterken en zo belangrijk zijn voor de persoonlijke devotie. 

Afsluitend wordt stilgestaan bij een icoon die verkeerd wordt gelezen wanneer onze westerse kennis onbekend is met de oorspronkelijke intentie van de icoon.

Drs Carel van den Berg, studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Utrecht, daarna  was hij van 1969 tot 2007 docent aardrijkskunde. Hij is een van de samenstellers van het boek ‘Geslagen verbeelding, Lutherse penningen in Nederland’ (Uitgeverij Verloren, Hilversum, 2010).

 

De toegangsprijs van het museum is 7 euro (gratis met een museumkaart), er zijn geen extra kosten voor deze lezing.

Aanmelden via info@luthermuseum.nl


Bent u 13 jaar of ouder, dan heeft u een coronatoegangsbewijs nodig (digitale QR-code of print). Zonder kunnen wij u helaas niet binnenlaten. Een vaccinatieboekje is geen bewijs.

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action