Beluister een tintelende cocktail nieuwe en oude noten vanuit Frankrijk.
Saskia Coolen (blokfluit), Patrick Ayrton (klavecimbel) en Rainer Zipperling (viola da gamba) brengen hun nieuwste project NEO. Nieuw licht op oude muziek, een kruisbestuiving tussen heden en verleden.
In dit verrassende concert klinkt Franse barokmuziek van Couperin, Marais en Rebel. Maar hoort u ook eigentijdse antwoorden op deze drie componisten: nieuw licht op oude muziek. Een bijzondere combinatie van nieuwe en oude klanken.
Oude en nieuwe muziek uit Frankrijk:
Jean-Féry Rebel (1666-1747) – Les Caracteres de la Dance
Calliope Tsoupaki (1963) – For a time never to come (2024)
Francois Couperin (1668-1733) – Quatrième Concert Royal
Torben Klaes (1987) – Suite I in e mineur (2023)
Willem Wander van Nieuwkerk (1955) – L’Europe des Amants (2024)
Marin Marais (1656-1728) – Sonnerie de Ste Genevieve du Mont de Paris
Na afloop van het concert zijn CD´s te koop.
Saskia Coolen studeerde blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Kees Boeke en Walter van Hauwe. Daarnaast bekwaamde zij zich op de viola da gamba en studeerde zij musicologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Met Camerata Trajectina bepleit zij de Nederlandse muziek van Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Dit ensemble, het muzikale geheugen van Nederland, maakte tot nu toe ruim 40 Cd’s en treedt behalve in Nederland veelvuldig op in het buitenland. Ze verdiept zich in historische improvisatievormen, die als een rode draad door haar werk lopen.
Patrick Ayrton verdeelt zijn tijd over zijn werk als instrumentalist op verschillende toetsinstrumenten en zijn werk als dirigent. Hij begon zijn studie in Zwitserland bij de blinde organist François Demierre. Later studeerde hij orgel en directie aan de Vienna Academy bij organist en componist Alfred Mitterhofer. Hierna studeerde hij klavecimbel bij Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was laureaat van de orgelcompetitie te Innsbruck in 1983 en te Brugge in 1985. Patrick doceert kamermuziek en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Rainer Zipperling besloot tijdens zijn studie naar Nederland te komen. Hij studeerde cello bij Anner Bijlsma en gamba bij Wieland Kuyken. Hij heeft gedurende zijn lange carrière met vele ensembles en orkesten gewerkt, speelde op meer dan 300 cd’s, als begeleider en als solist. Ruim 40 jaar lang was hij lid van het Orkest van de 18e eeuw onder Frans Bruggen en toerde de wereld rond.