De enorme hoeveelheid goedkope brandstof (turf) maakte in 1838 de stichting van een glasfabriek mogelijk. De stichter was een Lutheraan uit het Duitse Schwerin. Als arbeiders werden naast Nederlanders ook veel Duitsers uit Ost Friesland aangetrokken.
Vanaf 1850 is er sprake van een eerste Lutherse gemeente. Aanvankelijk vonden de diensten plaats in de Doopsgezinde kerk ter plaatse.
Bij Koninklijk Besluit werd de gemeente in 1857 officieel benoemd tot filiaalgemeente van de Lutherse gemeente van Wildervank (zie Wildervank).
In 1864 werd doordat de groei sterk toenam de gemeente zelfstandig. Men verkreeg eerst in 1878 een eigen kerk. In 1964 werd begonnen met een omvangrijke renovatie die in 1966 gereed was.
De komst van een filiaal van het bedrijf Philips gaf aan de lokale economie een geweldige stimulans. Door de ontkerkelijking en dientengevolge dalend kerkbezoek brachten samenwerkingsverbanden tot stand. Sinds 2019 vinden er gezamenlijke kerkenraadsvergaderingen plaats met de gemeenten Pekela, Winschoten en Wildervank/Veendam (met behoud van zelfstandigheid). Sinds 2019 vormt Stadskanaal met genoemde gemeenten de regio Oost Groningen.
In 2018 werd besloten het kerkgebouw te verkopen. Deze is spoedig daarna afgebroken.