Lutherse gemeenten / Overijssel / Enschede

Enschede

Het begin van Lutherse bijeenkomsten in Enschede is volslagen onbekend! Zo onbekend dat in het standaardwerk “Hoe het Lutherde in Nederland” uit 1994 de Lutherse gemeente van Enschede niet eens vermeld wordt!

Om verschillende redenen is dit vreemd: Met de Duitse gebieden zo dichtbij is het vanzelfsprekend, dat al zeer vroeg het Lutherse gedachtengoed hier ingang zou vinden. Bovendien liep er door dit gebied één van de landwegen vanaf de Hanzesteden aan de IJssel naar het oosten. Deze was zo belangrijk dat een plaats als het in de buurt gelegen Vriezenveen in de 19e eeuw textiel producten naar de Baltische staten , en zelfs tot naar Sint Petersburg exporteerde!

Het is zeer waarschijnlijk, dat er een stroom Duitse textielarbeiders op gang kwam toen (in heel Twente) de aanwezige huisnijverheid zich tot een volwaardige textielindustrie ontwikkelde. Maar ook over deze belangrijke gebeurtenis en op een eventuele invloed op het Lutherse leven ontbreekt iedere vorm van aanwijzing in de aanwezige bronnen!

Pas in 1955 wordt de Lutherse gemeente van Enschede een filiaalgemeente. Reeds in 1956 wordt zij zelfstandig.

Reeds geruime tijd deelt de Lutherse gemeente met Doopsgezinden, Gereformeerden en Hervormden de Johanneskerk in de buurtschap Twekkelo.

Ongeveer terzelfder tijd worden er ook in de Lebuïnus kapel in Hengelo regelmatig Lutherse diensten gehouden.

In 2009 vond samenvoeging met de Evangelisch-Lutherse Gemeente van Zutphen plaats, en maakt dus tegenwoordig deel uit van de zogenaamde AZA combinatie (Arnhem-Zutphen-Apeldoorn).

Het adres van de Johanneskerk luidt: Twekkelerweg 110, Twekkelo

De Lebuïnus kapel is te vinden in Hengelo.

Beschikbare documenten
02 enschede.jpg 03 enschede.jpg