Herdenking van de Reformatie

Op 31 oktober 1517 sloeg Martin Luther zijn 95 stellingen (over de reformatie van de kerk) aan de deuren van de Slotkerk te Wittenberg. Deze daad leidde tot wat we later de Reformatie zijn gaan noemen. Uiteindelijk ontstond hiernaast en vanuit de Rooms Katholieke kerk een evangelische beweging die reeds spoedig tot een nieuwe, protestantse kerk zou leiden. In de Nederlanden vond deze evangelisch-reformatorische beweging in zijn lutherse variant veel weerklank. Spoedig vielen echter de eerste lutherse martelaren op de brandstapel op de markt in Brussel. Maar dat had juist meer aanhang ten gevolge. Het politieke en religieuze verzet in de Nederlanden tegen de Spaanse Katholieke overheersing groeide.

Voor het eerst in 1617 werd het eeuwfeest der reformatie herdacht met een zogenaamde rekenpenning. In hetzelfde jaar gaf Johann George I (1611-1656), keurvorst van Saksen een penning/munt uit vanwege de Seculum Lutheranum/de lutherse eeuw.

Pas in de achttiende eeuw worden er door Nederlandse lutherse gemeenten en instellingen historiepenningen uitgegeven. Te beginnen vanaf 1717, de tweehonderd jarige herdenking van de reformatie. Deze penningen worden geproduceerd door medailleurs van importantie en behoren dan ook meteen tot de top van wat er ooit aan lutherse penningen is uitgegeven. Ook worden ter gelegenheid van sommige herdenkingen meerdere verschillende penningen uitgegeven. Dit duidt op toegenomen welvaart onder de lutheranen, vooral in Amsterdam.

Lees meer
1617, Op het eerste eeuwfeest

1617, Op het eerste eeuwfeest van de Hervorming, vz: Johann Georg I(1611-1656), keurvorst van Saksen, met tekst: Verbum Domini manet in Aeternum 1617/ Gods woord houdt stand in eeuwigheid (1 Petrus 1:25), kz: Frederik III de Wijze (1486-1525), beschermheer van Luther, met tekst: Seculum Lutheranum/de lutherse eeuw 1517, zilver, diverse afmetingen.

1717, Hervorming borstbeeld Martin Luther

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming, vz: borstbeeld Martin Luther als bij penning 3, kz: een boer die zaad zaait op omgeploegd land, met als randschrift: Ego plantavi deus incrementum dedit/ ik heb geplant, God heeft wasdom gegeven. Onderschrift: D:ie 31 OCT:obris. goud en zilver, diverse afmetingen

1717, Martin Luther dokter in de godgeleerdheid

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming, vz: borstbeeld Martin Luther, met als rand en jaarschrift: MartInVs LVutherVs theoLogIae DoCtor/Martin Luther dokter in de godgeleerdheid. (M, D, C, 2xL, 3xV, 2xI – 1717). Onder het borstbeeld: Verbum domini manet in aeternum/ kz: afbeelding van de stad Jeruzalem. Als randschrift: eCCe sVper te orIetVr DoMInVs/zie de Heer zal over u opgaan (1717). Afsnede: alter post emenData sa Cra annVs IVbILaeVs (1717)/het tweede eeuwjaar na de kerkhervorming. Medailleur: G.W.Vestner, zilver

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming, vz: Martin Luther met zwaan als zijn symbool naast zich en met kaars en bijbel, onder zijn voeten de pauselijke tiara en de banbul. Omschrift: Het tweede jubelfeest ter gedachteniss van de reformatie door D.M.Lutherus, begonnen Anno 1517. Op de bijbel staat: Bib Sac, Ps CXIX, vs 89 (Biblia Sacra/Heilige Schrift) en Psalm 119:89 “Heer, voor eeuwig staat uw woord in de hemel vast”. kz: vrouwe de Waarheid breekt het juk van de zittende vrouw, die de kerk voorstelt. Verder de tekst uit Mattheus 16:18: Op desen rots-steen wil ik bouwen myne gemeente, en de poorten der helle sullen se niet overweldigen. Medailleur; Willem De Wijs, zilver 48 en 61 mm.

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming

1717, Op het tweede eeuwfeest van de Hervorming, vz: borstbeeld Martin Luther, omschrift: MartInVs LVutherVs theoLogIae DoCtor/Martin Luther doktor in de godgeleerdheid. (M, D, C, 2xL, 3xV, 2xI = 1717), kz: palmboom in landschap. met als randschrift: foLIUM eIVs neC DefLVuet/zijn blad zal niet afvallen. (1717). Onderschrift: IN MEM:oriam IVB:laei EV:angelici SEC:undi D:ie 31 OCT:obris/ Ter herinnering aan het tweede evangelische eeuwfeest, de 31e october. Medailleur: P.H.Müller, goud en zilver, o.a. 30 en 32 mm

1817, Twee Obelisken

1817, Commemorating the tricentennial of the Reformation, two obelisks with the portraits of Luther and Melanchton, reverse: Ter gedachtenis van het derde eeuwfeest van de hervorming(Commemorating the bicentennial of the Reformation). Medallist: A. Bemme, silver and bronze, 30 mm.

1917, 400sten Jaardag der Kerkhervorming Amsterdam

1917, Op het vierde eeuwfeest van de Hervorming, vz: Luther, met tekst: Ter herinnering aan den 400sten Jaardag der Kerkhervorming Amsterdam 31 oct 1917 kz: kasteel de Wartburg met tekst: Een vaste burg is onze God.. Zilver en brons, 28 en 73 mm.

1917, Luther lutherroos bijbel en zwaan

1917, Op het vierde eeuwfeest van de Hervorming, vz: Luther, kz: lutherroos, bijbel en zwaan, met tekst: Ter herinnering aan den 400sten Jaardag der Kerkhervorming Amsterdam 31 oct 1917. Medailleur: Georgine Schwartze, brons diverse afmetingen

1917, Slotkerk van Wittenberg

1917, Op het vierde eeuwfeest van de Hervorming, vz: Luther, kz: slotkerk van Wittenberg. Medailleur; J.J.van Goor en D.Scholtus, zilver en brons, diverse afmetingen, 25-75 mm

1967, Op 450 jaar kerkhervorming

1967, Op 450 jaar kerkhervorming, vz: Luther, kz: slotkerk van Wittenberg. Medailleur: J.J.van Goor en D.Scholtus, zilver en brons, 30 en 55 mm.

Tickets

Koop hier online tickets voor Luther Museum Amsterdam.

Reserveren
Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action