Omstreeks 1640 vinden wij de eerste sporen van Lutheranisme in Naarden. In dit vestingstadje waren van ouds regimenten gelegerd die zeer vaak uit huursoldaten uit Duitse vorstendommen afkomstig waren. Het merendeel daarvan was Luthers. De veldprediker/predikant Tatinghof (gestudeerd in Wittenberg), bekend om zijn activiteiten om nieuwe gemeenten te stichten heeft zich in deze eerste jaren bezig gehouden met deze jonge Lutherse gemeente. In 1678 verzocht de kerkenraad aan het Amsterdamse Consistorie om een eigen predikant te mogen beroepen. Dit werd niet gehonoreerd, met als gevolg, dat de Naardense Lutheranen voor hun kerkgang aan gewezen bleven op de kerk in Weesp.
Er bleven ook gedurende de 18e eeuw huisdiensten bestaan. Na 1791 werden met steun van Amsterdam predikanten uit Purmerend en Monnickendam ingezet voor diensten in Naarden (dit zullen meestal avondmaalsvieringen zijn geweest).
De tiërcering tijdens de Franse tijd (= het feit, dat de overheid nog slechts1/3 van de rente op staatsschuld afdroeg) trof Amsterdam financieel ernstig. Dit had ook gevolgen voor de gemeenten die geheel of gedeeltelijk financieel van Amsterdam afhankelijk waren. Naarden werd een filiaalgemeente van Weesp.
De 19e eeuw zag een verdere krimp van de gemeente. In 1900 werd in Naarden de laatste Lutherse dienst gehouden.
Door de opening van de spoorlijn Amsterdam – Amersfoort in 1874 groeide door forenzen uit Amsterdam het aantal Lutheranen in Bussum. In 1901 werd de Lutherse gemeente Naarden-Bussum opgericht als filiaal van de gemeente Weesp. In 1903 werd de kerk ingewijd (gunstig gelegen bij de grens van Naarden en bij een NS station). Een zondagschool werd in 1908 gesticht. In 1905 besloeg de kerkelijke omvang de gemeenten Naarden, Bussum, Hilversum, ’s-Graveland, Nieuw Loosdrecht, Laren, Blaricum en Huizen.
Voor een te stichten zelfstandige gemeente verleende het rijk vanaf 1909 een rijksbijdrage. Die zelfstandigheid werd in 1911 gerealiseerd. De gemeente Hilversum werd in 1926 zelfstandig.
De gemeente kende vanouds veel verenigingswerk. De voortdurende groei maakte in 1937 een ingrijpende verbouwing van de kerk noodzakelijk.
Omstreeks 1970 werden de plaatsen Laren, Blaricum en Huizen van de gemeente losgekoppeld.
In 1980 werd de gemeente Zuidelijk IJsselmeer bij Naarden-Bussum gevoegd. Al spoedig nam de kerkelijke bevolking rond de kern Almere toe, zodanig dat een zelfstandige gemeente Flevoland in het leven kon worden geroepen.
Door de ontkerkelijking en vergrijzing kromp het aantal gemeenteleden zozeer dat besloten werd om de Lutherse gemeenten van Hilversum samen te voegen met Naarden-Bussum tot de streekgemeente Het Gooi.
De gemeente Het Gooi kent twee preekplaatsen op de volgende adressen:
Bussum: Mecklenburglaan 50
Hilversum: Bergweg 6