In de stad Middelburg vestigden zich onmiddellijk na de val van Antwerpen in 1588 veel Lutherse vluchtelingen. Aanvankelijk vonden de eerste kerkelijke bijeenkomsten plaats in particuliere huizen. Toch kon men al in 1591 de eerste predikant beroepen.
Het duurde echter nog tot 1617 voordat men toestemming kreeg om een kerk te bouwen. Het werd een verbouwd pakhuis (dat 2 maal door brand werd verwoest).
Een nieuwe grotere kerk werd noodzakelijk door de toestroom van Scandinaviërs en Duitsers (dit waren hoofdzakelijk handelslieden en schepelingen). Het kapitaal hiervoor kwam bijeen door een collectereis naar Duitsland en door bijdragen van particulieren.
In 1742 kon de kerk worden ingewijd (de restauratie vond plaats in 1964/65).
De gemeente was zo welvarend dat in 1742 een weeshuis kon worden gesticht.
Was de welvaart en het aantal kerkleden in de 18e eeuw nog groot, in het begin van de 20e eeuw was het aantal kerkleden zover teruggelopen, dat de predikant gedeeld moest worden met Vlissingen.
In 1968 werd de Streekgemeente Zeeland gevormd. Ook de Lutherse gemeente van Bergen op Zoom werd hierin opgenomen.
Toch wordt in 1989 tot een andere constructie besloten: Groede, Middelburg en Vlissingen vormen voortaan 1 gemeente. De kerken in Groede en Vlissingen worden afgestoten.
N.B. van deze gemeente is een penning en een avondmaalsloodje bekend.
Zie Donga en van den Berg geslagen Verbeelding of www.luthersepenningen.nl