Het dorp De Rijp werd, ondanks de ongelukkige ligging, een redelijk welvarende plaats. De bloei werd veroorzaakt door activiteiten als haringvisserij, walvisvaart, scheepsbouw, handel en de verwerking van visserij- en landbouwproducten. Met name de overzeese activiteiten zorgden al spoedig voor een toestroom van met name Scandinavische en Noord Duitse personen.
In 1781 verzoeken 78 lutheranen uit Graft en De Rijp de magistraat van De Rijp om vrijheid van godsdienstuitoefening. Dit wordt toegestaan. De verbinding met Purmerend was op zondagen gebrekkig omdat er dan “geen Schuyt” ging. (bij deze beslissing zullen economische overwegingen ook hebben meegewogen!). 1781 wordt dan ook als stichtingsdatum van de Lutherse gemeente van De Rijp gezien. Vanaf het begin van de gemeente werd zij financieel bijgestaan door het Amsterdamse Consistorie, en door regelmatige collectes in Nederland.
Een eigen kerk werd ingewijd in 1782 (de bouw hiervan werd mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Liefdefonds). De gemeente is altijd klein, maar actief geweest.
In 1857 vond een grondige restauratie plaats, en verdween door herstructurering van de voorgevel het 18e eeuwse karakter van de kerk.
In het begin van de 20e eeuw vond er een kortstondige bloei plaats.
In 1923 werd De Rijp een combinatie met de gemeente Monnickendam. Deze werd omgezet in 1987 in een combinatie met Alkmaar.
Zoals elders vond na de tweede wereldoorlog door ontkerkelijking en vergrijzing een sterke achteruitgang van het aantal kerkleden plaats.
In 1969 werd de kerk verkocht aan de stichting “De Groene Zwaan”. Er is thans een sociëteit gevestigd. Er vinden cursussen en concerten plaats.
Het eerste kerkzegel stelt ons voor raadsels: De afbeelding laat duidelijk de Nieuwe of Ronde Lutherse kerk in Amsterdam zien. De band tussen De Rijp en deze kerk is niet duidelijk!