Van meeslepende tentoonstellingen die de tijdloze boodschap van Luther belichten tot intieme concerten die de geest van zijn tijd tot leven brengen, er is voor elk wat wils in ons museum. Verken de diepgaande thema's die Luther koesterde, van religieuze vrijheid en sociale rechtvaardigheid tot de kracht van het geschreven woord
‘Luther Plays at The Luther!’ – Een uniek jazzconcert met een historische twist op zondagmiddag 23 februari. Wist je dat er een nazaat van de beroemde Maarten Luther in Nederland woont? Deze bijzondere connectie met de geschiedenis komt tot leven tijdens de allereerste editie van onze nieuwe concertreeks ‘Jazz at The Luther’. Tijdens dit concert presenteert Henning Luther, een verre afstammeling van de bekende reformator, samen met zijn Intuit Trio een betoverend jazzprogramma. Het trio brengt een mix van herontdekte jazzklassiekers en eigen composities, die zowel avontuurlijk als meeslepend zijn.
Wegens succes verlengd! Wat is eigenlijk ‘typisch luthers’ en welke rol en positie hadden én hebben lutheranen in onze maatschappij? Dit najaar onderzoeken we deze vraag met een dubbele tentoonstelling en door de ogen van twee bijzondere kunstenaars. In de kerkzaal is de tentoonstelling Johann Georg Schwartze – uit de schaduw van zijn dochter te zien met 19e-eeuwse portretten van de elite, waaronder lutheranen. In de monumentale hal van het museum tonen we – bij wijze van portrait gallery – een kunstopdracht van ‘fotograaf aller Nederlanders’ Koos Breukel: Lutheranen in beeld.
Het Luther Museum Amsterdam presenteert tot en met 16 maart de tentoonstelling *God's Army*, een indrukwekkende ingreep in de monumentale kerkzaal van het museum door de internationaal bekende kunstenaar Folkert de Jong.
Op zaterdag 1 maart om 16.00 uur vindt de feestelijke presentatie plaats van het nieuwe boek ‘Geslagen Memorie’. Deze bijzondere publicatie, geschreven door Harry Donga, met fotografie van Carel van en Berg en vormgeving door Hans-Albrecht Günther, is tot stand gekomen dankzij OMVH/LCA en uitgegeven door SLUB.
Lucie de Saint Vincent speelt bijzondere muziek van nét na de Franse Revolutie door vrouwelijke componisten. Na de Franse Revolutie ontstond er een sfeer van vrijheid, gelijkheid en broederschap of eerder zusterschap. In die sfeer was het voor vrouwen mogelijk om naar voren te treden en te componeren. Helaas zijn vele componistes sindsdien vergeten geraakt. Ontdek hun talent op dit concert in het kader van Internationale Vrouwendag.
Kom naar het gesprek tussen kunstenaar Folkert de Jong en museumdirecteur Steven van Teeseling over God's Army op vrijdag 14 maart om 16:00 uur. Kom meer te weten over dit bijzondere kunstwerk en laat je inspireren.
Bezoek het Luther Museum gratis met het boekenweekgeschenk 2025. Heb je altijd al in alle rust op een mooie historische plek willen lezen? Op zondagmiddag 23 maart ben je welkom met je favoriete boek in het Luther Museum tijdens de Silent Reading Party. Als afsluiter van de middag zijn er korte meeslepende voordrachten van lokale schrijvers en een lutherse boekenmarkt.
Kom naar dit eerbetoon aan de grote componist Johann Sebastian Bach. Niet alleen zijn muziek klinkt, maar ook muziek geïnspireerd door Bach van bekende en minder bekende componisten. Laat je meevoeren door een muzikale reis langs verschillende kruisbestuivingen.
Ga op een muzikale reis naar de zogenoemde Nederlandse Gouden Eeuw, een tijd van institutioneel, koloniaal geweld, raciale onderdrukking en slavernij. Maar er waren binnen dat grotere kader ook verhalen van naastenliefde, idealisme en persoonlijke inzet die tot op de dag van vandaag hun positieve sporen hebben nagelaten. Één van die verhalen gaat over Arnoldus Winsemius, dominee op Formosa. Wie dat is en wat hij deed hoor je tijdens dit concert.
Bezoek APPLE TREE: een dialoog tussen mythe, architectuur en transformatie. Het Luther Museum Amsterdam presenteert, in samenwerking met m.simons gallery: de beeldententoonstelling APPLE TREE. Speciaal voor de Amsterdam Art Week opent het museum de ommuurde tuin naast het museum aan de Nieuwe Keizersgracht voor het publiek.