Tentoonstelling Luther & De Wereld

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
From 11 May 2023 to 24 September 2023

Lutheranen in Nederland hebben altijd een internationale oriëntatie gehad. De eerste Lutherse gemeenten worden in de zestiende eeuw door Duitse migranten gesticht en in de loop van de eeuwen verspreiden de Lutheranen zich vanuit Nederland over de rest van de wereld. Lutheranen stichten nieuwe kerken in alle werelddelen. Amsterdam is verreweg de grootste lutherse gemeente in Nederland en speelt vaak een centrale rol bij deze activiteiten.

De tentoonstelling vertelt een deel van de verhalen van lutherse contacten met de rest van de wereld. Over de strijd om een eigen predikant in Nieuw- Amsterdam in de zeventiende eeuw en de stichting van een eigen plantage met slaafgemaakten in Suriname in de achttiende eeuw. Over de zendelingen die in de negentiende eeuw naar Indië werden gestuurd en de oprichting van de Lutherse Wereldfederatie in de twintigste eeuw.

Luther & De Wereld is van 11 mei tot en met 24 september te zien.

28 mei – Lezing
Presentatie van Ramona Negrón en Jessica den Oudsten over hun onderzoek naar de grootste slavenhandelaren van Amsterdam.
16:00 - 17:00

25 juni – Lezing
Een lezing van Karel Weener over de Lutherse zending op de Batoe-eilanden.
16:00 - 17:00

Aanmelden voor één van de lezingen kan door een email te sturen naar info@luthermuseum.nl.Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action