Bewoners in Beeld

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
From 6 October 2022 to 8 January 2023

Dit jaar bestaat het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Nieuwe Keizersgracht 250 jaar. Om dit te vieren brengt het Luther Museum in een tentoonstelling vanaf 6 oktober 2022 de voormalige Bewoners in Beeld.

Persoonlijke papieren

Al vanaf 1772 startte de registratie van elke nieuwe bewoner. Alle persoonlijke papieren, zoals een doopbewijs of huwelijksakte, gingen in bewaring in een envelop. Door de recente ontdekking van een groot archief met al deze enveloppen, kunnen we voor het eerst een persoonlijk beeld schetsen van de voormalige bewoners. Naast een selectie van 25 persoonlijke verhalen besteedt de tentoonstelling aandacht aan feesten en jubilea, maar ook aan ziekte, dood en het dagelijks leven in het huis. De verhalen worden verteld aan de hand van documenten en bewaard gebleven objecten en foto’s.

Nieuw werk

Beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark ontwierp ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan een zilveren penning . Zij maakt ook nieuw werk voor de tentoonstelling geïnspireerd op materiaal uit het archief. 

Online

Vanaf 6 oktober zijn alle documenten (van meer dan 7.500 bewoners) ook online beschikbaar via de website van het museum. Het gaat hierbij om bewoners die tussen 1771 en 1944 in het huis hebben gewoond. Bezoekers kunnen zo zelf kosteloos op zoek informatie over hun voorouders of andere personen. Naar wiens verhaal ben jij benieuwd?

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Mondriaan Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Go Fonds. 

Toegang is inbegrepen bij een entreeticket voor het museum

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action