Uitgesteld: Manfred Project

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
Von 12 Mai 2024
16:00 - 17:30

Dit concert wordt uitgesteld! Manfred: Schandaal en Sensatie. Tijdens dit concert wordt het publiek meegenomen in de poëzie over Manfred van Lord Byron. Manfred daagt in het gedicht zowel God als de duivel uit en is inspiratie geweest voor vele andere kunstenaars waaronder Schumann. Laat je meevoeren in dit poëtische verhaal en leef je in in het verhaal van Manfred.

Let op: uitgesteld concert

Het concert rondom Manfred wordt uitgesteld tot nader order. Excuses voor het ongemak.

Waar gaat Manfred over?

Lord Byrons Manfred, gepubliceerd in 1817, was zowel een schandaal als een sensatie van de ene op de andere dag. In verzen van sublieme poëzie, geïnspireerd door Goethe’s Faust, vertelt Byron het verhaal van een gedoemde magiër die op uitdagende wijze de autoriteit van zowel God als de duivel uitdaagt. Met Manfred creëerde hij het model voor de romantische antiheld, de zogenaamde ‘Byronische held’: een demonisch, somber en gewond personage dat iedereen om hem heen fysiek en emotioneel lijden bezorgt, terwijl hijzelf nog veel meer lijdt. Benieuwd hoe dat klinkt? Koop je ticket!

Koop hier je ticket

Wat zijn de eigenschappen van Manfred?

De magische krachten van Manfred komen voort uit een verschrikkelijk geheim, uit een of andere schuldige daad in zijn verleden, sommige handelingen zijn te verschrikkelijk om zelfs maar genoemd te worden, en uit de onherstelbare marteling die zijn ziel daardoor ondergaat. Geen enkel sterfelijk of onsterfelijk wezen kan Manfred overwinnen, want niemand is zo schuldig – en heeft niet zoveel geleden – als hij.

Manfred

Hoe werd Manfred geregeld uitgevoerd?

Gedurende de 19e eeuw werd Manfred in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika opgevoerd als een eenmansshow. Met behulp van uitgebreide gebaren en melodieuze declamaties las één enkele acteur de verzen van Byron voor, waarbij hij zijn stem gebruikte om alle verschillende personages te creëren en te animeren. De afwisselende muzikale begeleiding onderbrak soms de declamatie en viel soms samen met de declamatie, waardoor melodramatische momenten van grote intensiteit ontstonden door muziek en tekst te verenigen en te contrasteren.

Hoe wordt Manfred uitgevoerd?

Geïnspireerd door verhalen over deze verloren gegane performancetraditie hebben de muzikanten van Postscript en historisch acteur Jedidiah Wentz een nieuwe, intieme kamerversie van Manfred gecreëerd. De toneelmuziek bestaat uit stukken van Robert en Clara Schumann, geïnterpoleerd in een herziene en verkorte versie van Byrons originele Engelse tekst.

Met verschillende muziekstukken van Robert en Clara Schumann, waaronder Manfred: Dramatisches Gedicht in drei Abteilungen.

Wat kan je verwachten bij Manfred?

Ons doel was om de meest emotionele scènes uit het gedicht onder de aandacht te brengen: het publiek wordt uitgenodigd zich in te leven in Manfred, zijn kwelling te ervaren bij de dood van zijn geliefde Astarte, zijn minachtende tarting van het gezag van God en de duivel, en zijn overtuiging dat zijn verdriet, zijn zonde en zijn schuld zijn essentie zijn, omdat ze hem zijn grootste macht geven. 

We laten de luisteraar beslissen of Manfred is afgedaald in het eeuwige hellevuur, of dat hij eindelijk de vergetelheid heeft gevonden waarnaar hij op zoek is. Benieuwd hoe dat klinkt? Koop snel je kaartje.

ManfredMusici

Wie voert deze Manfred  uit?

Jed Wentz - recitant
Artem Belogurov - fortepiano
Cecilia Bernardini - viool
Octavie Dostaler-Lalonde - cello


Dit concert wordt uitgesteld!

Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action