Von fesselnden Ausstellungen, die Luthers zeitlose Botschaft hervorheben, bis hin zu intimen Konzerten, die den Geist seiner Zeit zum Leben erwecken, ist in unserem Museum für jeden etwas dabei. Entdecken Sie die tiefgreifenden Themen, die Luther schätzte, von Religionsfreiheit und sozialer Gerechtigkeit bis hin zur Macht des geschriebenen Wortes.
Bezoek de tentoonstelling over Johann Georg Schwartze. Ontdek zijn verhaal in het Luther Museum, wie hij was en wat hij voor zijn dochter betekende. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Johann Georg Schwartze overleed: een voortreffelijk portretschilder uit de 19e eeuw. Zijn werk is onterecht in de vergetelheid geraakt. Ter gelegenheid van zijn 150e sterfdatum en 100 jaar na zijn laatste overzichtstentoonstelling, organiseert het Luther Museum Amsterdam samen met kunsthistorici prof. dr. Rudi Ekkart en Claire van den Donk een grote expositie met de beste portretten van Johann Georg Schwartze.
Wat is eigenlijk ‘typisch luthers’ en welke rol en positie hadden én hebben lutheranen in onze maatschappij? Dit najaar onderzoeken we deze vraag met een dubbele tentoonstelling en door de ogen van twee bijzondere kunstenaars. In de kerkzaal is de tentoonstelling Johann Georg Schwartze – uit de schaduw van zijn dochter te zien met 19e-eeuwse portretten van de elite, waaronder lutheranen. In de monumentale hal van het museum tonen we – bij wijze van portrait gallery – een kunstopdracht van ‘fotograaf aller Nederlanders’ Koos Breukel: Lutheranen in beeld.
Als onderdeel van de Schwartze-tentoonstelling klinkt er muziek uit de tijd van Schwartze, op een instrument uit diezelfde tijd. Deze muziek is inbegrepen bij uw museumbezoek. Uw vrijwillige bijdrage stellen wij bijzonder op prijs. Op zondag 12 januari klinkt er muziek door Alexandra Nepomnyaschchaya.
Kom naar de lezing van Merlijn Schoonenboom (NRC Journalist en cultuurhistoricus) 'Kijk naar me, zie dat ik besta! Een kleine cultuurgeschiedenis van de selfie. Schoonenboom gaat in op de geschiedenis van het gezicht en het 'individuele zelf', van antieke schoonheidsidealen tot de invleod van Instagram en van achttiende-eeuwse gezichtslezers tot selfies en digitale emotie-herkenning.