Luther & het Avondmaal

Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570
Von 19 Oktober 2023 zu 21 Januar 2024

Van 19 oktober 2023 t/m 21 januari 2024 is de nieuwe tentoonstelling Luther & het Avondmaal te zien bij het Luther Museum.

Het avondmaal speelt een belangrijke rol bij lutheranen. Met het delen van brood en wijn wordt het voor mensen heilzame sterven en opstaan van Christus gevierd. In deze tentoonstelling staan de voorwerpen die hierbij nodig zijn centraal, zoals kannen en bekers voor het delen van de wijn en uiteenlopende soorten schalen om het brood mee te delen.

De voorwerpen vertellen, door hun vormen en versieringen, een geschiedenis. Een belangrijke lutherse gedachte is dat Christus zelf in de gaven van brood en wijn aanwezig is. Vanwege die goddelijke aanwezigheid mocht dat gerei kostbaar zijn: zilver en een enkele keer verguld. Belangrijke zilversmeden als Schiotling en Warenberg vervaardigden indrukwekkende stukken. In de vormen en grootte van verschillende schalen kunnen we discussies terugzien over het gebruik van brood in plaats van ouwels. Ook inscripties van schenkers getuigen van de eigen kerkelijke traditie. Door keuzes voor bepaalde vormen, inscripties en figuratieve decoraties werd duidelijk gemaakt: wij Nederlandse lutheranen zijn wel protestant, maar niet calvinistisch.

Deze tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Martin van Wijngaarden.Popup Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Call to action