De geest van de plek
Duik in de rijke geschiedenis en de culturele schatten van het Luther Museum tijdens The Spirit of Amsterdam. Beleef een avond vol muziek, performance en beeldende kunst die je niet snel zult vergeten. Laat je inspireren door jonge getalenteerde makers die de geschiedenis van het gebouw nieuw leven inblazen.
Het Luther Museum, ooit een luthers verpleeghuis voor oude mannen, vrouwen en wezen, verwelkomt je voor een speciaal programma dat via de kunst de geschiedenis en de geest van het gebouw tot leven brengt. Drie kunstenaars, een mezzo-sopraan en een dominee nemen je mee op een onvergetelijke ontdekkingsreis door de ‘genius loci’ oftewel de ziel en de verhalen van deze historische plek.
Hoogtepunten van The Spirit of Amsterdam:
- Interventie in de Regentenkamers: Ervaar de rituele kunst van Benjamin Francis op een geheel nieuwe manier – en doe mee!
- Performance in de Tuin: Laat je betoveren door de Nederlandse première van ‘(The Act Of) Uprooting’, een performance van Lisette Ros over het thema van wortelen en ontworteling.
- Onthulling van een nieuw kunstwerk: We presenteren een nieuw en blijvend kunstwerk in de museumtuin – een prachtige namenketting voor onze oude es, gemaakt door Suzie van Staaveren.
- Lezing in de dameskamer: De jonge lutherse dominee André van der Stoel geeft een boeiende lezing over een nieuw kunstwerk van Koen Taselaar: een luthers avondmaalskleed.
- Liederen in de Kerkzaal: Geniet van de prachtige stem van mezzosopraan Jasperina Verheij met liederen die ooit door de gangen van dit gebouw klonken.
Lisette Ros, foto: Victor Wennekes ©
Meer informatie over The Spirit of Amsterdam:
Het programma wordt vrijdagavond 22 november 4 maal uitgevoerd, tussen 18 en 22 uur.
Elke bezichtiging duurt 1 uur. Het programma is in het Nederlands, behalve de performance van Benjamin Francis. Deze is Engelstalig.
- Het programma begint met een performance van ongeveer 20 minuten in de regentenkamer en de administratiekamer van het museum. Let op: hierbij wordt participatie verwacht van de bezoeker. A Claim for Your Own Good is een kunstwerk van beeldend kunstenaar Benjamin Francis (1996) en onderzoekt de dynamiek tussen macht en zorg, het vervagen van de grens tussen begeleiding en dwang. Kunnen mensen worden geconditioneerd om controle vermomd als zorg te accepteren – en wanneer worden we als toeschouwer medeplichtig?
-
Na afloop van de performance lopen we door naar de linnenkamer van het museum, waar u het beste uitzicht heeft op de museumtuin. In de tuin vindt de Nederlandse première plaats van de in totaal vier uur durende continue performance ‘(The Act Of) Uprooting’ van performance kunstenaar Lisette Ros (1991). Deze performance gaat over wortelen en ontwortelen, over verbinding, een plek vinden om jezelf te kunnen zijn. Een videoregistratie van een eerdere uitvoering van dit werk, in Indonesië, is te zien in de linnenkamer, evenals een kunstwerk dat hier deel van uitmaakt.
-
Vanuit de linnenkamer heeft u ook goed zicht op een nieuw kunstwerk voor de museumcollectie. Beeldend kunstenaar Suzie van Staaveren (1991) gaf onze oude es een namenketting, waarmee zij de boom bezieling toekent, de boom erkent als een entiteit die de geschiedenis van het gebouw heeft gezien en meegemaakt én hiermee verbonden is. De kunstenaar is aanwezig om een toelichting te geven.
-
In de regentessekamer geeft dominee André van der Stoel (1990) van de Amsterdamse lutherse diaconie een korte lezing over een kunstwerk dat beeldend kunstenaar Koen Taselaar (1986) maakte in opdracht van het museum: een altaarkleed dat gebruikt wordt voor de lutherse Avondmaalviering. Het kleed is onlangs in de kerkzaal van dit gebouw ingewijd en reist nu langs de verschillende lutherse kerken in het land. Voor deze gelegenheid is het even terug in het museum. André van der Stoel vertelt over de symboliek van het textiele kunstwerk en hoe die samenhangt met de lutherse waarden en gemeenschap. Wat is de betekenis van het Avondmaal?
-
Tot slot trakteren we u op muziek! Mezzosopraan Jasperina Verheij (1999) zingt een aantal liederen die ooit door de gangen van dit gebouw klonken: vele bewoners hebben muzikale avonden gehad waarbij samenzang een rol had, maar soms ook concerten van beroemde tijdgenoten. Zingen zit dus in het dna van dit gebouw, maar ook van de lutherse gemeenschap. Word deelgenoot van deze traditie door de liederen van het gebouw in je op te laten nemen.
Aan het eind van het programma is de bar open voor een drankje en heeft u aansluitend de gelegenheid de tuin te betreden, via de tuinpoort om de hoek van de entree van het museum. Hiermee is het programma ten einde.